top of page

Dags att anmäla intresse för sommarens navigationskurser.

Uppdaterat: 2 juni

Förarintyg

Hällaryds skärgårdsförening planerar att även denna sommar genomföra utbildning i sjöliv för medlemmarna med ungefär samma upplägg som föregående år. Vi tänker oss två veckoslutskurser under juli månad där den ena kursen avser förarintyg för fritidsbåt medan den andra kursen avser kustskepparintyg.

Så anmäler du dig

Du som är intresserad av att ta förarintyg eller kustskepparexamen i sommar anmäl dig till Bodil Frigren Ericsson. Tänk på att antalet deltagare i kurserna är reducerat.

Kurserna genomförs tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan i Karlshamn.

Förarintyg

Förarintyget ger grundläggande förståelse för att framföra fritidsbåt inomskärs och är ett bevis på att du har kunskaper inom sjösäkerhet, navigation och sjövett. Förarintyget är som regel ett krav för att få hyra båt. Flera försäkringsbolag lämnar rabatt på båtförsäkringens premie till den som har förarintyget.

Kursen omfattar 24 lektionstimmar fördelade på fyra sammankomster där teori varvas med praktiska övningar. Vi börjar lö den 2 juli och fortsätter sö 3 juli samt lö 9 juli och sö 10 juli. Kursen är intensiv och det är viktigt att du kan göra övningsuppgifter mellan kurstillfällena. Efter avslutat utbildning anordnas prov för förarintyget. Kursen kommer att hållas i Hallö skola i skärgården.

Skärgårdsföreningens medlemmar har företräde till utbildningen och föreningen subventionerar medlemmarnas kursavgift. I mån av plats är även icke medlemmar välkomna att delta till fullt pris.

Kustskepparexamen

Att ta kustskepparen är den självklara fortsättningen för den som tagit förarintyget och vill ut på de vida haven. Har du t.ex. en båt som är 4 x 12 meter eller större är kustskepparexamen dessutom ett krav.

Kursen ger dig all den kunskap som du behöver för att göra en längre färd, kanske till Bornholm, Gotland eller Stockholms vackra skärgård. Du lär dig bl.a. om navigering utomskärs och till havs, mörkernavigering och säkerhet ombord. I kursen blandas teori med övningar och sjökortsarbete.

Kursen omfattar 28 lektionstimmar. Vi börjar lö 23 juli och fortsätter sö 24 juli samt lö 30 juli och sö 31 juli. Även denna kurs är i Hallö skola. Kursen är intensiv och det är viktigt att du kan göra övningsuppgifter hemma mellan kurstillfällena.

För att få avlägga prov för kustskepparintyget krävs förarintyg liksom dokumenterad båtpraktik.

Förkunskaper

Förarintyget är ett krav för att ta Kustskepparintyget. Båtpraktik är obligatoriskt för kustskepparintyget.


15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Det gäller vår säkerhet

Kommentarer från Hällaryds Skärgårdsförening på Handlingsprogram 2022 för Räddningstjänsten Västra Blekinge. Bra att situation i skärgården uppmärksammas. Aktiviteterna i skärgården ökar med satsninga

Strategidokument

HSF styrelse har jobbat fram ett Visions och Strategidokument som ett förslag till årsmötet att besluta om. Klicka här för att läsa. HSF Styrelse.

Tips och fakta - när olyckan är framme

Under sommaren är många människor i rörelse. Vi är mer i skärgården och med det kan risken för olycksfall öka Tips att tänka på för att vara beredd vid ev. allvarlig olycka eller akut sjukdomstillstån

Comments


bottom of page